I hjärnan finns flera olika signalsubsstanser/transmittorer och vissa av dem fungerar även som hormoner. När vi har tillräckliga mängder av dessa neurohormoner så har vi balanserat humör, bra aptit, god uppmärksamhet, bra uthållighet. Med andra ord när dessa är i balans mår vi bra och fungerar optimalt.
Neurohormon:
|
Tillräckliga mängder:
|
Otillräckliga mängder:
|
Serotonin
|
Nöjd och tillfredsställd
Avslappnad och sover bra.
Bra inlärningsförmåga
|
Missnöjd och otillfredsställd
Sover dåligt
Dålig inlärningsförmåga
|
Dopamin
|
Klarhet
Motivation
Arbetsminne
|
Oklarhet
Hyperaktivitet
Brist på arbetsminne/passivt minne
|
Noradrenalin
|
Fokuserad
Bra minne
Säker
|
Ofokuserad, ibland tvångsmässig för att kompensera.
Dåligt minne, förvirrad, glömsk, tvivlande, svårt att fatta beslut
|
Det finns 3 faktorer som i samverkan med varandra påverkar hur mycket neurohormoner vi producerar.
Genetiska faktorer
Fysiologiska faktorer
Psykologiska faktorer
Det innebär att 2 tredjedelar kan vi kontrollera (om vi vill). Det innebär även att 2 av dem tredjedelarna ansvarar vi för.
Dels kan vi se över miljön vi lever i och våra relationer, men sen kan vi ju även se till att vi äter bra mat som främjar en bra balans mellan dessa hormoner, fysisk aktivitet är också en huvudingrediens, liv är rörelse, kroppen skall inte vara still, den behöver röra på sig för att hålla sig vital.
Detta behövs för att bilda seretonin:
Vitamin B6 och B3
Mineralerna zink, magnesium och järn
Aminosyran Tryptofan
Livsmedels som innehåller nämnvärda mängder är; bananer, avokado, ananas, kakao, fikon, Plommon, spannmål främst havre, tomater, cashewnötter, valnötter.
Detta behövs för att bilda dopmin och noradrenalin:
Vitamin D och B6 och B12
Mineralerna magnesium, järn och selen
Aminosyran Tyrosin
Livsmedel med nämnvärda mängder är: avokado, baljväxter (soja och limabönor), nötter (främst valnötter och jordnötter), frön (främst pumpafrön)
För att tillgodogöra sig aminosyror krävs Kolhydrater, då är det bra om man väljer långsamma kolhydrater.
Hjärnan vill gärna välja den snabbaste lösningen (vilket delvis är inlärt) som socker, vitt mjöl, så det gäller att planera sin mat lite så ”hjärnan inte hinner ta över” genom att kanske äta lite oftare, ha mellanmål till hands osv.
Det ligger i tiden att bli bättre på att förstå vad vi äter. När man tittar på den tabellen där uppe och sen tänker vi på hur psykisk ohälsa och diagnoser hos barn bara stadigt ökar i raketfart.
Hos Barn med ADHD så har man ju kunnat se att de har lägre dopaminnivåer, och läser man då på så faller även en till pusselbit på plats. De flesta med ADHD jagar socker och snabba kolhydrater, och att förse kroppen med lite amfetaminliknande mediciner höjer ju dopaminnivåerna. Allt fler vuxna får även diagnosen ADHD eller drabbas av utbrändhet. Det finns många nyanser av psykisk ohälsa.
Jag ställer mig frågan varför inte fler dietister jobbar med detta? Framförallt nu när vi vet att dessa hormoner inte bara finns i hjärnan utan på andra ställen i kroppen, t ex seretoninets funktion i magen.
Och som jag kom in på tidigare i texten så ansvarar vi som individer för 2 tredjedelar av faktorerna som påverkar. Men när människor blir sjuka så blir dem ett offer för omständigheter och tar på sig offerkoftan, istället för att förändra det som är lättast att förändra, ”Sig själv”.