Djur och Örter

Hästar och Örter

Fytoterapi är Friskvård, har hästen hunnit bli sjuk så är det veterinärvård som gäller. Dock kan man göra väldigt mycket för att hålla sin häst frisk och öka välbefinnandet och även påskynda utläkning av skador.

Örter är det mest naturliga för en häst, deras mager är helt och hållet växtanpassade så därför betraktas dem som känsligare för örtmedicin än vad människor är.

Många hästägare har ju fått upp sina ögon för örter och dess effekt, tyvärr så är vi hästägare bättre på foderstater, kraftfoder, tillskott och foderanalyser än vad vi är bra på det som är naturligt för hästen. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att vi stallar upp dem i miljöer som inte är naturliga för dem.

 

Bark skyddar trädets stam mot parasitangrepp och miljön , hästen äter gärna bark och antagligen för att den har en skyddande effekt, Vill man inte att hästarna äter bort barken på träden  (vilket dem gör) kan man såga ner och lägga ut grenar  i hagen. Al har ju  till exemperl sårläkanade och  antiseptiska egenskaper.


Fytoterapin går att använda som ett komplement för att skapa livskvalitet och förebygga skador.

 

Dåliga hästmagar, kolik, stress, ibland kan det faktist bero på vad hästen INTE får i sig, Man får börja leta efter det som INTE finns där.

När många hästar står på begränsade ytor tillsammans kanske maskrosorna tar slut? och sen tar röllekan slut? vad händer då? Ett klassiskt problem är ju ston som brunstar hela tiden, där är ju munkpepparn ovärderlig, men då skall vi ha det i baktanken att vad finns INTE där?

Rödklöver, finns det gott om rödklöver, eller finns den inte alls? rödklövern är en känd hormonbalanserare för kvinnor och även för hästar.

Hästen är ett betesdjur som självmedicinerar och vet precis vad den behöver, den väljer efter smaksinnena på tungan och vet att varje smak har en viss effekt. Och när den inte hittar det den behöver kan de börja äta sånt som är giftigt eller överdosera örter, det finns mycket i hagen som inte är bra att äta för mycket av. De är alltså mästare på att balansera sin kost. Vi har mycket att lära av våra fyrbenta vänner.

Att avsätta en dag med sin häst i hagen och ta reda på vart hästen helst står och äter, Varför äter den helst här? Vad är det som växer här?  Det kan ge oss många svar på hur hästen egentligen mår. Googlar man eller sedan slår upp växternas egenskaper så har örten ofta en väldigt beprövad funktion och då kan man lista ut en hel del om din hästs välbefinnande. Arbetsgången är baklänges men enormt effektiv.

Och om man har möjlighet så skall man se över miljön och kanske gå igenom växtlighet i hagar, återinplantera lite bitter örter, små åtgärder kan göra underverk.

Hagens flora innehåller både hormonell balans, balans i mag-tarmkanalen  samt immunstärkande egenskaper. Men har man inte den möjligheten så kan man ge sin häst tillskott. Och givetvis, ju större hage desto bättre förutsättningar för en rik flora och återväxt.

Hästar har ingen Gallablåsa och är ju därför väldigt känsliga för försuring och Ph värden. Våra Djur är ju väldigt utsatta för miljögifter mm.

Försurning, parasiter och svampar hänger ihop, då parasiter och svampar tycks trivas nättre i försurade miljöer.


Örterna har exakt samma effekt på hästar som på människor bara att de fungerar ännu bättre.

 

Detta uttryck hade jag velat höra mer av "Kroppens Ekologi", både när det gäller djur och människor. Det våran natur genomlider kommer våra kroppar utsättas för. När vi pratar om Naturen så gör vi det ur ett panoramaperpektiv utanför våra kroppar som om naturen är utanför oss.  Snälla den är innanför!  vi är naturen!

 

Förebygga Parasitangrepp.

Ofta har även parasitangrepp mycket med miljön att göra. Mockas hagarna? Avmaskas det för mycket eller för lite?
Även med örter kan man hålla parasiterna borta. Dock är det så att allt som är naturligt kräver mer arbete, inte bara naturens ekologi utan även kroppens.

Jag har kunnat läsa mig till så har man inte kunnat se någon substansresistens hos örtavmaskning. Dock kan hästen få samma biverkningar som med en medicinsk avmaskning, så en viss försiktighet är bra. Det finns bra preparat att köpa på nätet.
Och min inställning är att om man använder något för mycket så blir kroppen avtrubbad, även om det är naturligt. Allt skall användas med måtta. 

Kroppen har en strategi, en balans och ju mindre vi stör den desto bättre. När man använder örter jobbar man med att försöka räta upp eventuella obalanser och man försöker att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv. Det är exakt samma principer som när man jobbar med energikroppen (reikihealing) och ibland kan det vara svårt att hålla isär kunskaperna.

 

Hudvård, sårvård, insektsmedel listan kan göras lång.

Örterna är väldigt allsidiga, oftast är det inte bara en ört som är tillexempel bra för sår, utan oftast är det flera och det är lite tillgängligheten som styr det man använder.  Bara det är antiseptiskt, gärna lite bittert och lite sammandragande, det är många örter som har de egenskaperna.  Blodrot är starkt sammandragande och antiseptiskt och drar i hop sår snabbt, den är bra mot inkar med. Man kan enkelt göra en dekokt eller en olja. har du kamomillte hemma som ingen dricker upp,badda ögonen med lite kamomill när insekterna är jobbiga, oftast är det ögontröst som är rekommendationen men det går bra med kamomill med.

 

Insektsmedel!!!! detta är lätt att göra själv, billigare och det är mer skonsamt för hästen och miljön. Insekter gillar inte bitter örter. Det finns många bra recept på nätet som man kan googla fram eller så läser man på lite och hittar på ett eget. Tipset är använd nejlika, nejlikan bedövar klåda från insektbett och hindrar/lindrar att hästen slickar i sig styngflugeäggen på knäna tillexempel. Lite  Salt torkar ut ägg och andra hudparasiter. Sen kan man välja lite olika bittra örter, de man hittar på ängen rölleka är bittert, gråbo med. 

Plantera Renfana utanför stallet, flugor gillar inte renfana.

 

Hundar och Örter

Det är exakt samma sak som gäller för hundar som för hästar, rovdjursmagen är anpassad för att ta upp fytonutrienter från sina bytes djur då de äter upp tarmsystemet, doseringen är ju dock mindre. Samma med Katter. Dock när det gäller våra kurrande egensinniga vänner kan det vara svårt att lura i dem örter. 

(Kommer mer om dosering  hund/katt längre fram)

 

Dosering

När du köper örter som är fardigblandade så står det ofta  dosering på påsen. Det är skillnad på dosering och "terapeutisk dosering", terapeutisk dosering är ofta för att bota en brist eller en specifik åkomma och då är den dosen väl tilltagen. När det gäller djur så är de som sagt mycket känsligare än oss. För att undvika allergier eller detoxsymptom  så börja med halva rekommenderade dosen och trappa sedan upp efter en vecka.

 

Dosering torkade örter:

Stor häst 15-20gr per dag

Ponny 10-15 gr per dag

Människa 10-15 gr per dag

Stora hundar 10-15 gr per dag

Små hundar och Katter 5-10 gr per dag.

 

Använd en digital hushållsvåg i början när du doserar örter .

Börja alltid med en mindre dos och trappa upp när du introducerar en ny ört, halva förslagsvis, ibland en 1/4 dos om man vet med sig att man har en känslig individ.

 

Örter


Anisfrö (Pimpinella anisum)
Egenskaper: Slemlösande, kramplösande, lindrar vid väderspänning, östrogenisk, parasitdödande.
Dosering: Normal dosering 1 näve frön per dag.

Arnica (Arnica montana)

Egenskaper: Antiinflammatorisk, sårläkande. Kan användas utvärtes i form av tinktur, i liniment eller salva vid slag, muskelvärk, inflammation och muskelbristningar. Undvik att använda arnica på öppna sår då det uppstår en stickande känsla. Obs! Bör ej användas invärtes annat än i homeopatisk form.

Björkblad
Egenskaper: En vårkur! Renar kroppen genom svett- och urinutsöndring. Rensar njurar utan att stressa dem.
Dosering:

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum)
Egenskaper: Lenande, närande, laxerande, stimulerar mjölkproduktion, slemlösande.
Dosering: 20-30 gram frön dagligen.
Egenskaper: Innehåller naturligt antihistamin vilket dämpar allergiska reaktioner.

Bovete innehåller långsamma kolhydrater och protein.

Egenskaper: Bovete är naturligt fritt från gluten och innehåller flera olika antioxidanter och är en bra källa till vitaminer och mineraler.

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna kan minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck. Rik på B-vitaminer och framförallt B1- och B2-vitamin. Innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. Magnesium och kalium hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

Dosering häst: 30 g dagligen i fodret.

Boveteört
Latinskt namn: Fagopyrum esculentum.(torkade blad och växtdelar)

Egenskaper: Vidgar och stärker blodkärl, innehåller ett naturligt antihistamin (medel mot allergier). Exellent för förbättring av cirkulationen i extremiteterna och stärker kappillärer som har tendens att brista tex vid fång.

Boveteört är en kraftig antioxidant och innehåller naturligt antihistamin vilket dämpar allergiska reaktioner som tex eksem. Boveteört innehåller långsamma kolhydrater och protein. Innehåller även ett ämne som heter rutin som bidrar till att främja cirkulationen och vidgar och stärker blodkärl. Boveteört är exellent för förbättring av cirkulationen i extremiteterna och stärker kappillärer som har tendens att brista tex vid fång.

Chikoria
Egenskaper: Leverstärkande och utrensande. Bra vid förgiftningssymptom (som maskros). Chikoriadekokt används vid störningar i levern, mot gallsten, njursten och vid inflammationer i urinvägarna.
Aptitstimulerande, stärkande egenskaper. Motverkar gasbildning. Har en milt vätskedrivande och laxerande verkan.
Dosering: 

Djävulsklo (Harpogophytum procumbens)
Egenskaper: Anti-inflammatorisk, smärtstillande, lugnande, antireumatisk, stimulerar matsmältningen.
Dosering: 15 gram hackad rot dagligen.

Echinacea (Echinacea angustifiola, E. purpurea)
Egenskaper: Ökar motståndskraften mot virus, bakteriedödande, stärker kroppens försvar, anti-inflammatorisk, påskyndar sårläkning.
Dosering: 10-20 gram hackad rot dagligen.

Frossört (scutellaria laterifolia)

Egenskaper: lugnande, antikramp, reparerar och återställer nerver. Används vid epilepsi och det har framför allt visat sig effektivt på hundar. Lugnar nervspänning utan att skapa ett lugnat/drogat tillstånd, är även ett naturligt antihistamin. Kan användas för att normalisera högt blodtryck.

Dosering: Hittade ingen  lös ört men finns att köpa som tinktur, följ dosering på flaskan.

Fänkål (Foeniculum vulgare.)

Egenskaper: Kramplindrande, slemlösande, antimirkobiell, lindrar vid väderspänning.

Forskning har visat att fänkål är kramplösande på glatt muskulatur i luftrör och tarmar. Den har även en sekretomotorisk verkan, den är slemlösande och ökar flimmerhårens rörelser i luftrören som har till uppgift att föra upp slem ur lungorna. Kan användas tillsammans med kamomill mot kolik och väderspänningar och i ögonbad. Fänkålen goda egenskaper att främjar sunda andningsvägar och lungor gör att den passar till förkylningsteer och örtblandningar för luftvägarna ofta i kombination med timjan, lakritsrot och anis.

Dosering häst: 15 gram dagligen blandas med övrigt foder.

Groblad (Plantago major)

Egenskaper:  vävnads nybildande, antibakteriell, anti-inflammatorisk, vätskedrivande, stärkande. Har ungefär samma egenskaper som vallörten, bra för matsmältningen, innenhåller allantoin som accelererar sårläkning 

Krossa färska groblad och använd direkt på sår., bra vid munsår, bölder etc.

Dosering: Kommer

Gullris (Solidago virgaurea)
Egenskaper: Anti-inflammatorisk, antiseptisk, urindrivande, lindrar vid väderspänning, svettdrivande, svampdödande, sammandragande.
Dosering: 30 gram av den torkade växten, 1-2 nävar färsk gullris.

Gurkmeja
Latinskt namn: Curcuma longa.

Gurkmeja är antiinflammatoriskt och utrensande av slaggprodukter och inälvsparasiter. Gurkmeja har använts i många tusen år för att bekämpa infektioner, minska inflammation i leder, muskler och andra organ, behandla matsmältning-,tarm-och leverproblem, hudsjukdomar och sår.

Egenskaper: Hjälper vid inflammationer i leder, muskler och andra organ. Stimulerar levern och gallflödet. Är antiinflammatoriskt. Dödar bakterier och inälvsparasiter. Förebygger åderförkalkning. Är en stark antioxidant, blodsockersänkande och blodförtunnande.

Dosering häst: Vid utrensning: 1-2 msk/dag ca 3 veckor. Underhållsdos 0,5-1 msk/dag.

Hagtorn (Crataegus oxyacantha)
Egenskaper: Hjärtstärkande, kärlvidgande, blodtryckssänkande, antisklerotisk (mjukar upp cellväggarna).
Dosering: 1 näve färska blad eller knoppar dagligen, alternativt 10-12 gram bär/dag.

Hallonblad (Rubus idaeus)
Egenskaper: Sammandragande verkan och bra vid diarré. Svagt urindrivande och kramplösande. Stärkande för kapillärernas väggar. Lindrar inflammation i mun och svalg. Febernedsättande. Smakförbättrare i theér, saft, sylt och barnmedicin. Underlättande vid graviditetens sista månaderna samt förlossningen
Dosering: 20-30 gram dagligen.

Humle
Egenskaper: Bra vid matsmältningsbesvär samt lugnande.
Dosering:

Johannesört (Hypericum perforatum)
Egenskaper: Anti-inflammatorisk, lugnande, sammandragande, befrämjar sårläkning.
Dosering: Johannesört rekommenderas inte för invärtes bruk till hästar.

Järnört (Verbena officinalis)
Egenskaper: Kramplindrande, motverkar nervositet, stärkande, lugnande, levermedel.
Dosering: 1-2 nävar färsk ört eller 20-30 gram torkad ört dagligen.

Kamomill ( Matricaria recutita.)

Egenskaper: Lugnande, antiinflammatorisk, muskelavslappnande, kramplösande, kärlvidgande. Allmänt smärtstillande särskilt vid reumatism och atrit. Lindrar spänningar och inflammationer i matsmältningssystemet, kolik, förstoppning och diarre´. Lindrar vid förkylning och influensa.

Lugnande och avslappnande verkan på både människor och hästar. Kamomill kan användas vid njurproblem. Dock är påverkan på hästens njurar betydligt högre än hos människan.

Utvärtes till svårläkt sår och irriterande och inflammerade ögon.

Dosering häst: 1 näve torkade blommor dagligen i fodret.

Lakritsrot (glycyrrbiza glabra)
Egenskaper: Slemlösande, lindrande, anti-inflammatorisk, laxerande, kramplösande, hostdämpande, antibakteriell, motverkar virus.
Dosering: 10-20 gram dagligen

Lindblom
Egenskaper: Hostdämpande, Kramplösande, Lugnande.
Dosering: 15-30 gram

Läkemalva (Althea officinalis)
Egenskaper: Roten- lenande, mjukgörande, urindrivande; Bladen- slemlösande, lenande, mjukgörande och lenande egenskaper.
Dosering: 1 x 15 ml torkad, mald läkemalva per dag, eller 20 gram hackad rot dagligen i fodret.

Mariatistel (Silybum marianum)
Egenskaper: Leverskyddande, lenande, stimulerar produktion av galla.
Dosering: 10-15 gram frön dagligen. Mal helst fröna före användning t.ex. i en mixer
Maskros (Taraxacum officinale)
Egenskaper: Urindrivande, milt laxerande, stärkande, antireumatisk, levermedel.
Dosering: 30 gram torkade blad dagligen.

Mjölon (Arctostapbylos uva-ursi)
Egenskaper: Urindrivande, sammandragande, urinantiseptiskt.
Dosering: 10 gram torkade blad dagligen.

Munkpeppar (Vitex agnus-castus)
Egenskaper: Afrodisiakum, hormonbalanserande.
Dosering: 15 gram dagligen i fodret.

Nypon (Rosa canina)
Egenskaper: Sammandragande, milt laxerande, motverkar diarré.
Dosering: 15-20 gram krossade nyponskal dagligen.

Nässla (Urtica dioica)
Egenskaper: Urindrivande, sammandragande, blodstillande, stimulerar blodcirkulationen.
Dosering: 20-30 gram hackad, torkad nässla dagligen.

Pepparmynta (Mentha piperita)
Egenskaper: Stimulerande, kramplindrande, lindrar vid väderspänning, anti-inflammatorisk.
Dosering: 15-20 gram torkad ört dagligen.

Pepparrot (Amoracia rusticana)
Egenskaper: Maskmedel, stimulerande, ökar genomblödningen, urindrivande, milt laxerande.
Dosering: 5 gram torkade, malen pepparrot vid behov. Bladen kan ges någon gång då och då.

Ringblomma (Calendula officinalis)
Egenskaper: Sammandragande, anti-inflammatorisk, sårläkande, antiseptiskt, svampdödande, främjar produktion av galla, aborterande.
Dosering: 15-20 gram blommor dagligen i fodret.

Rosenrot
Egenskaper: Uppiggande, motverkar stress.
Dosering: 15-30 gram

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
Egenskaper: Anti-inflammatorisk, stärkande, antiseptiskt, stimulerande, ökar genomblödningen, kramplindande, lindrar vid väderspänning.
Dosering: 15 gram torkad rosmarin dagligen i fodret.

Rönnbär
Egenskaper: Bra för njurar och vid förstoppning. Obs! starkt så var försiktig och ge inte för stora doser. Kan koka te och ge under kort tid.

Rölleka (Achiella millefolium)
Egenskaper: Anti-inflammatorisk, sammandragande, kramplindande, blodstillande, urindrivande, kärlvidgande, stimulerar matsmältning.
Dosering: 25 gram torkad rölleka per dag i fodret.

Salvia (Salvia officinalis)
Egenskaper: Sammandragande, antiseptiskt, aromatiskt, stimulerar livmodern.
Dosering: 5 gram hackad salvia blad i fodret varje dag.

Snärjmåra (Galium aparine)
Egenskaper: Urindrivande, sammandragande, milt laxerande, blodrenande, stärkande.
Dosering: 20-30 gram torkad ört dagligen.

Timjan (Thymus vulgaris)
Egenskaper: Maskmedel, kramplindrande, slemlösande, antimirkobiell, sammandragande, lindrar vid väderspänning.
Dosering: 15 gram torkad ört dagligen.
Valeriana (Valeriana officinalis)
Egenskaper: Lugnande, kramplösande, blodtryckssänkande, lindrar vid väderspänning, laxerande, febernedsättande, maskmedel, värmande.
Dosering: 15 gram hackad eller mald rot dagligen.

Vallört (Symphytum officinale)
Egenskaper: Lindrande, anti-inflammatorisk, sårläkande, slemlösande, lungstärkande.
Dosering: 20-30 gram torkade blad.

Vitlök (Allium sativum) Finns som pulver, granula och flingor
Egenskaper: Antiseptisk, antibiotisk, antimikrobiell, maskmedel, slemlösande, svettdrivande, blodtryckssänkande, motverkar diabetes, motverkar blodproppar.
Dosering: 15-30 gram vitlöks pulver/granulat/flingor per dag.

 Åkerfräken
Egenskaper: Urindrivande, Höga halter av kisel som hjälper till att bilda vita blodkroppar.
Dosering: 15-30 gram

Älgört (Filipendula ulmaria)
Egenskaper: Sammandragande, antireumatisk, syraneutraliserande, magmedel.
Dosering: 20-30 gram torkad ört dagligen i foder.

Ögontröst (Euphrasia officinalis)
Egenskaper: Sammandragande, motverkar katarr (inflammation i slemhinnorna), anti-inflammatorisk.
Dosering: Invärtes: 20-30 gram torkad ört dagligen i fodret.
Utvärtes: Ögonbad med 30 gram ögontröst i kokande vatten, låt svalna. Badda 1-3ggr per dag.
 

Att blanda örter.....

Det finns för- och nackdelar med att blanda örter, blandar du många örter kan det var svårt att veta vad det är hästen egentligen mår bra av. Ger du endast en ört så vet du på en gång om du träffat rätt och du kan lättare behandla terapeutiskt.

Det man skall tänka på är att när man blandar så är det örten med lägst rekommenderad dos som får bli doseringen för hela blandningen så man måste tänka sig för lite, vissa örter är inte bra att ha i blandningar.

 

... eller inte.

Eller så ger man en ört åt gången. Ibland får man testa sig fram litegrann. 

 

Det är tävlingkarens på Örter.

Det är tävlingkarens på en del örter och det gäller att ha lite koll, det är även karens några aminosyror.  

Karenslistor Svensk travsport

 

Vill du ha en konsultation av mig så kommer jag ut till ditt stall.
Det jag vill göra är att titta lite på miljön, foderstat, gärna en hög med bajs :-) höra lite om hästens bakgrund, sjukdomshistorik och personlighet. Under vinterhalvåret kan det vara svårt att se vad som växer i hagar och om man inte vet själv kan det vara  bra om man kanske kan fråga någon som vet?!