Vi har ofta saker i skafferiet som vi inte visste hade läkande förmågor. Och jag tänkte ägna ett avsnitt åt detta, då du inte är så hjälplös som du tror när du sitter där med din förkylning eller årets influensa. Det finns ganska mycket vi kan göra för att lindra,
både för att det är mycket billigare än receptfria läkemedel utan även mycket skonsammare.
Jag skall räkna upp lite kryddor som nästan alla har hemma. Timjan, Rosmarin, Anis, Kanel, Nejlikor, Gurkmeja, Fänkål, Ingefära, Oregano mm. detta är alltså väldigt verksamma örter som både är goda och som fyller en funktion.
Timjan, hostmedicinen som lindrar vid det flesta luftrörsåkommor och även astma, den är starkt bakterie- oh virushämmande, den är kramplösande oh lindrar vid orolig mage och motverkar fria radikaler.
Rosmarin, ökar blodgenomströmningen, och är bra som smärtstillande vid remuatiska sjukdomar etc. ökar koncentrationen. Bra för matsmältningen då den ökar magsafter och gallproduktion, skall dock ej användas av dem med högt blodtryck. Utmärkt i ansiktsvatten!
Anis, slemlösande, hostdämpande, kramplösande, väderfördelande, främjar matsmältningen, mjölkdrivade för ammande mödrar (med kummin och fänkål).
Kanel, är bra mot Candida, och främjar både matsmältning och cirkulation, har även en positiv påverkan på blodsockret.
Nejlikor, de är inte bara till för att grilljera skinkan, dessa små rackare imponerar, de är febernedsättande och inflammationshämmande, bakteriedödande, parasitdödande, listan kan göras lång. Och inte nog med det de är bedövande. Den onda halsen domnar av om man har halsont.
Gurkmeja, Örten alla talar om. och det finns skäl till det, gurkmejan är en superört, den är inflammationshämmande, leverskyddande, blodsockerreglerande, cancerskyddande och det finns även studier som visar att det skyddar mot alzheimers, hjärt och kärlsjukdom etc. bra mot reumatiska besvär.
Fänkål, vätskedrivande, slemlösande, verkar kramplösande vid kolik, minskar gaser.
Ingefära, ger en ökad värmekänsla, ökar genomblödningen i kärlen, lindrar illamående. Antiseptisk.
Oregano, Ser oskyldig ut när den ligger på pizzan men denna ört är kraftigt antiinflammatorisk, den dödar svamp och är tuff mot virus. Om man tar och tuggar lite på färsk oregano så kan man ana att den är verksam. :-)

Detta är bara ett exempel på vilka egenskaper våra kryddor har och det
vore dumt att inte utnyttja det. Att sätta sig och googla en stund är inte fel.
Rent historiskt så har vi antagligen inte använt dessa örter enbart pga smak utan för att vi har haft svårt att konservera och vi var tvungen att skydda oss mot parasitangrepp och bakterier.
Sen finns det fler saker som vi ofta köper då vi ska göra sylt eller baka. det är Bikarbonat och askorbinsyra.
Askorbinsyra är den rena formen av C vitamin och ett halv kryddmått är som en brustablett och kroppen slipper alla tillsatser.
Bikarbonat finns naturligt i kroppen, vi tillverkar det själv i tunntarmen och det finns bland annat där för att reglera Ph värdet i blodet. Detta är också en skonsam magmedicin, väldigt basgörande. har även visat sig vara effektivt mot eksem, lös i lite vatten och stryk på. Preppa ett varmt bad med Bikarbonat, när bikarbonat går in i huden bildas koldioxid och ökar syresättningen i kroppen.
Vi har oanade resurser i kryddhyllan och i många fall mer ekonomiskt och skonsammare för kroppen.