Huskurer

Vi har ofta saker i skafferiet som vi inte visste hade läkande förmågor.  Och jag tänkte ägna ett avsnitt åt detta, då du inte är så hjälplös som du tror när du sitter där med din förkylning eller årets influensa. Det finns ganska mycket vi kan göra för att lindra,

både för att det är mycket billigare än receptfria läkemedel utan även mycket skonsammare.

 

Jag skall räkna upp lite kryddor som nästan alla har hemma. Timjan, Rosmarin, Anis, Kanel, Nejlikor, Gurkmeja, Fänkål, Ingefära, Oregano mm. detta är alltså väldigt verksamma örter som både är goda och som fyller en funktion.

Timjan hostmedicinen som lindrar vid det flesta luftrörsåkommor och även astma, den är starkt bakterie- oh virushämmande, den är kramplösande oh lindrar vid orolig mage och motverkar fria radikaler.

Rosmarin, ökar blodgenomströmningen, och är bra som smärtstillande vid remuatiska sjukdomar etc. ökar koncentrationen. Bra för matsmältningen då den ökar magsafter och gallproduktion, skall dock ej användas av dem med högt blodtryck. Utmärkt i ansiktsvatten!

Anis, slemlösande, hostdämpande, kramplösande, väderfördelande, främjar matsmältningen, mjölkdrivade för ammande mödrar (med kummin och fänkål).

Kanel,  är bra mot Candida, och främjar både matsmältning och  cirkulation, har även en positiv påverkan på blodsockret.

Nejlikor,  de är inte bara till för att grilljera skinkan, dessa små rackare imponerar, de är febernedsättande och inflammationshämmande, bakteriedödande, parasitdödande, listan kan göras lång. Och inte nog med det de är bedövande. Den onda halsen domnar av om man har halsont. 

Gurkmeja,  Örten alla talar om. och det finns skäl till det, gurkmejan är en  superört, den är inflammationshämmande, leverskyddande, blodsockerreglerande, cancerskyddande och det finns även studier som visar att det skyddar mot alzheimers, hjärt och kärlsjukdom etc. bra mot reumatiska besvär. 

Fänkål, vätskedrivande, slemlösande, verkar kramplösande vid kolik, minskar gaser.

Ingefära,  ger en ökad värmekänsla, ökar genomblödningen i kärlen, lindrar illamående. Antiseptisk.

Oregano, Ser oskyldig ut när den ligger på pizzan men denna ört är kraftigt antiinflammatorisk, den dödar svamp och är tuff mot virus. Om man tar och tuggar lite på färsk oregano så kan man ana att den är verksam. :-)

 

 

Detta är bara ett exempel på  vilka egenskaper våra kryddor har och det

vore dumt att inte utnyttja det. Att sätta sig och googla en stund är inte fel. 

 

 

Rent historiskt så har vi antagligen inte använt dessa örter enbart pga smak utan för att vi har haft svårt att konservera och vi var tvungen att skydda oss mot parasitangrepp och bakterier.

Sen finns det fler saker som vi ofta köper då vi ska göra  sylt eller baka. det är  Bikarbonat  och  askorbinsyra.

Askorbinsyra är den rena formen av C vitamin och  ett halv kryddmått är som en brustablett och kroppen slipper alla tillsatser.

Bikarbonat finns naturligt i kroppen, vi tillverkar det själv i tunntarmen och det finns bland annat där för att reglera Ph värdet i blodet. Detta är också en skonsam magmedicin, väldigt basgörande. har även visat sig vara effektivt mot eksem, lös i lite vatten och stryk på. Preppa ett varmt bad med Bikarbonat,  när bikarbonat går in i huden bildas koldioxid och ökar syresättningen i kroppen.

Vi har oanade resurser i kryddhyllan och  i många fall mer ekonomiskt och skonsammare för kroppen.

 

Tinkturer

 

Att göra tinkturer själv är både hälsosamt och roligt. 

Tinktur är flytande medicin,  man lägger alltså örter i en lösning  och extraherar verksamma substanser, vanligtvis alkohol som man köper på bolaget (vodka, brännvin etc.) ju högre alkoholhalt, desto längre hållbarhet.

 

Det finns lite olika bud på hur mycket örter man skall ha men 100 gram torkad ört ca 1-1 ½ L alkohol, beroende på hur starkt man vill ha det det är lite en smaksak.  

Man kan använda både torkad ört och färsk ört. Tänk på att torkad ört är mer koncentrerad.

När man använder Akolhol, så är det en veckas tid örterna skall dra. Man kan sila lösningen genom ett kaffe filter eller en sil.

Det finns de som låter sina örter dra i flera veckor, jag säger inte emot det men jag har fått lära mig att efter en vecka är örten extraherad till den mån att man har den verksamma substans som behövs.  Dock finns det olika skolor och det får man respektera.

Hållbarheten är lång och vi brukar sätta ett bästföredatum på 2 år, märk flaskorna.

 

Vill man ha alkoholfritt så är det destillerat vatten som gäller, eller så gör man en olja.

 

Ta 4,5 dl olja av den olja du föredrar och  2 dl färsk ört eller 1 dl torkad ört. 

Låt stå  i en burk/flaska, var noga med att örterna är täckta av oljan. Låt stå och dra i 3 veckor (21 dagar), gärna ljust i ett fönster.

Sila av Och förvara mörkt. hållbarheten är densamma som står på oljan du använde.

 

Våren närmar sig med stormsteg och  då passar det bra att gå ut i skog och mark och plocka själv och då finns det en jätte bra site som visar vilka örter vi har i våra skogar.  www.skogsskafferiet.se

 

Teer 

Vill man inte göra Tinkturer och oljor, som är ganska tidskrävande, kan man alltid göra te, eller en dekokt.

Te är jättelätt att göra, detta använder jag mig mest av, jag gör ett te eller ett pulver som jag kan blanda i en smoothie eller i ett glas blåbärssoppa, eller strö det på frukostgröten. BUSENKELT.

Sen får man helt enkelt vänja sig vid att allt inte kan smaka" kolanappar" eller "kanelbulle."

Jag har en bättre mixer som man kan mala kaffe i som jag använder till att mala örter och rötter med, det fungerar utmärkt. 

 

 

Det finns inget som säger att man inte kan plocka en näve hälsa på skogspromenaden, man kan använda färsk ört lika väl som torkad, är det sommar och varmt så torkar en bukett bakom gardinen på två dygn.

Det blir lätt att man gör Fytoterapi till raketforskning. Men detta har vi gjort sedan urminnes tider samlat och bevarat. Man behöver ingen häftig nisch, ingen häftig logga och inget startkapital, det är gratis hälsa. 

 

Applicering

Jag vill ta upp detta med applicering av verksamma substanser. Idag tillför man det mesta oralt, dvs via matsmältningen, och när det gäller läkemedel så blir det ofta väldigt starkt för mag- tarmkanalen och vi får äta läkemedel för magproblem etc.

Och allt behöver inte appliceras via matsmältningen, har man gjort en olja går det utmärkt att massera in det i huden, kroppen tar upp det ändå och man skonar  matsmältningen.

Huden är kroppens största organ och har stor förmåga att absorbera.  Det tar längre tid men tålamod är guld värt!

Och precis som med läkemedel och antibiotika är det inte bra att äta för mycket antiseptiska örter heller.

Jag har utvecklat en lite knepig syn de sista åren och det är att sätt inget på huden som du inte kan äta, jag lever inte efter den synen :-) jag har rosacea och sminkar mig gärna, men det är lite av en målsättning jag har.  

Allt eftersom vi lär oss om hur gifter och miljöförstöring tar sig in i våra kroppar och skapar sjukdom. så måste  vi kunna vända den spiralen.

Vi äter ju inte kadmium batterier men vi påverkas ändå när det slängs i naturen. Vi har nått den punkten att vi måste göra aktiva val för våran framtid, Vi måste bli Klokare. Girigheten kommer inte försvinna.

Vi måste lära oss att välja bort den.

Vad säger man? "Älska din nästa" det finns en morgondag och dina barn får ärva det du lämnar efter dig. Våran syn på livet och den här planeten, Naturen  och djuren!

THAT IS EVOLUTION!

Örtmedicinen finns bevarad i den Svenska kulturen. Örterna i texten är starkt fosterdrivande och användes i preventivt syfte mot graviditet. Det var en del hjärtans fröjd i hagen.

Uti vår hage där växa blå bär.
Kom hjärtans fröjd
Vill du mig någe', så har du mig här!
Kom liljor och aquileja,
Kom rosor och salvia,
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!

Fagra små blommor där bjuda till dans.
Kom hjärtans fröjd
Vill du, så binder jag åt dig en krans!
Kom liljor och aquileja,
Kom rosor och salvia,
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!

Kransen den sätter jag sen i ditt hår,
Kom hjärtans fröjd
Solen den dalar men hoppet uppgår!
Kom liljor och aquileja,
Kom rosor och salvia,
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!

Uti vår hage finns blommor och bär,
Kom hjärtans fröjd
Men utav alla du kärast mig är!
Kom liljor och aquileja,
Kom rosor och salvia,
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!