Idag har jag gett mig på att tillverka kombucha som det så fint heter, den kallas även volgasvamp eller tesvamp. Denna drycken är inte populär pga fina etiketter och dyr reklam, utan för att den har väldiga hälsofördelar.
Denna dricker jag gärna , men de är inte billiga!
Det är med andra ord fermenterat te med aktiv bakteriekultur, man odlar upp den i te i en burk på ca 3-4 veckor. Man kan själv välja vilken smak på te man vill ha.
Man tar en burk på ca 2 liter, kokar ca 1,5 liter te och låter det svalna, tillsätter 1 dl socker. Antingen så tar man färdig kombucha och häller i 3 dl, Eller så köper man en färdig "scoby". Svampen livnär sig på sockret och startar naturliga jäsningsproceser, när processen är färdig finns inte sockret kvar i den färdiga drycken.
Svampen tillverkar syror, ättiksyra, glukonsyra, glukuronsyra, citronsyra samt b-vitaminer, aminosyror, närmare bestämt 14 stycken och mineraler mm.
Detta är naturens egen energidryck! utan varningtexter!
Kombuchan har sitt ursprung i norra kina, det är där man kan hitta den första dokumenterade användningen av svampen, 2200 år tillbaka i tiden, men antagligen så har den funnits längre.
När jag gick på mellanstadiet så delade vi en kamrat svamp mellan varann som vi drev upp i burkar och när man hade en en tjock hinna i sin burk så klippte man av hälften och gav till en vän. Vi drack det givetvis inte det var mer en rolig grej.
Jag gav en halva till min mormor, hon lyckades lista ut att det var volgasvamp vi hade i burkarna och drack upp spadet i burken.
Jag tyckte hon var döäcklig, men hon blev av med sina hemska eksem på händerna, hon var själv övertygad om att det var svampen och så här i efterhand 30 år senare är jag också det.
Svampen har detoxande effekt, den förbättrar matsmältningen då den tillför levande probiotika och enzymer. Den höjer energinivån med sina b vitaminer och aminosyror och stärker immunförsvaret.
Och med tanke på vilka syror som svampen producerar och innehåller så måste det ha samma effekt som att avkalka en diskmaskin eller en kaffebryggare.
För att odla fram en "scoby" behöver du:
1 stor glasburk
1,5 l vatten
1 dl socker
2 påsar te i valfri smak
3 dl färdigköpt kombucha
Man kan själv välja om man vill ha utan eller med smak.
Man behöver ett kaffefilter eller en bomullsduk som man sätter på burken så svampen får syre, fäst med ett gummiband. Svampen dör om vattnet är för varmt så låt det svalna ordentligt.
Låt den sedan stå tills du har en gulvit svamp på ytan som är ca 0,5 cm tjock. det tar mellan 3-4 veckor.
Häll av kombuchan, gör en ny sats och lägg över svampen, och för skojs skull klipp av hälften och ge den till en vän!
//med kärlek