Blogg

Här skriver jag ner tips och tankar kring hälsa,  det finns många nyanser av ohälsa och min sida är till för att väcka tankar och funderingar kring den egna  hälsan, hälsa är ett egenansvar, och det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi mår bäst och inte lägger våra liv i vetenskapens händer, då är vi inget annat än försökskaniner.  Hälsa är att må bra och inte att vara biologiskt perfekt under mikroskopet.  Hälsa är att älska sig själv trots brister och fel, att vara i balans och hitta sin inre harmoni. Hälsa är inte bara ett egenansvar, utan något som vi är skyldiga oss själva. Mitt mål är inte heller att angripa den traditionella vården, dock tycker jag att man använder alldeles för mycket läkemedel istället för att göra livstilförändringar. För mig så handlar det mycket om ha ett miljötänk även i våran kropp och knyta samman  kroppen och naturens ekologi. Lämna gärna kommentarer och tänk högt och vill ni ha svar glöm ej att lämna mailadress......

De 5 såren

2021-09-09

De fem känslomässiga såren. Enligt Lise Bourbeau, "Hela ditt inre och finn ditt sanna jag"

Det är viktigt att ständigt leta nya kunskaper, det är Kunskapen vi besitter som får vårt medvetande att växa. Medvetenhet har den förmågan att den löser upp negativa känslor och beteenden på ett naturligt sätt. I Kunskapen finns den största helande kraften. Alla har vi dem där såren som gör att vi beter oss på ett visst sätt, eller mår på ett visst sätt, vi drar till oss en viss typ av människor och i slutändan kan man inte låta bli att undra om det vilar en förbannelse över ens liv eller att man blir bestraffad för något.

Men så är det inte, ofta drar vi till oss människor som aktiverar det vi behöver läka inom oss själva och så länge vi för blir oläkta är vi dömda till ett ”helvete” av ständiga repriser. Ungefär som att bli tvungen att se samma avsnitt av ”hem till gården” i all evighet.

Vissa mår sämre och andra reagerar inte så mycket utan är bara glad över att de har tak över huvudet och ett jobb att gå till, de reflekterar egentligen inte ens över hur de egentligen mår utan använder bortförklaringar som bedövningsmedel. Andra drar på sig offerkoftan som är ett indirekt avståndstagande till ansvarstagandet av sitt liv. Men så länge man är villig att bära offerkoftan så kommer heller ingen förändring i livsmönstret och horisonten krymper.

Jag har under de sista åren tyckt att jag har sett ett samband mellan energiblockeringar och den fysiska kroppen och bara genom att titta på kroppsformen så vet jag ungefär vart deras energiblockeringar sitter, inte alltid men väldigt ofta. Jag läste nyligen en bok av Lise Bourbeau, jag använder redan hennes kunskaper i mitt arbete och har läst hennes andra böcker. Jag älskar böcker om livskunskap som ger verkliga verktyg till läsaren och det gör denna bok.

Och att få hitta den boken och läsa den fick mig att känna mig starkare i min övertygelse om våra sår, hon upptäckte detta samband långt innan mig. Och efter att ha läst denna bok tänkte jag ”YES! Jag hade inte fel”, det finns ett samband.

Enligt boken så utvecklar vi eller bär på 5 huvudsakliga sår under livet. Och med det menar jag att ibland har vi med oss sår när vi kommer till livet som behöver läkas. För att läka sår behöver ett sår bli aktivt/öppet för att vi skall kunna bearbeta det på ”rätt” sätt. Dvs inte med bortförklaringar, förnekelse eller självömkan, utan med förståelse och förlåtelse och då pratar jag inte om att förlåtelse gentemot andra utan gentemot dig själv. Vår makt ligger aldrig utanför dig själv, den finns alltid inom dig. Du kommer aldrig kunna styra din omgivning, du kan bara välja hur du själv skall reagera.

Många sår aktiveras i väldigt tidig ålder, oftast av en förälder och det finns även ett samband mellan barn och föräldrar, oftast bär en eller båda föräldrarna på samma sår. Och utifrån såren så utvecklar vi sårens tillhörande masker som vi bär på, masken är försvaret mot känslan vi inte vill känna.

Efter att ha läst denna bok så bjöd jag hem till familjemiddag och studerade mina barn, jag förstod att även jag har antagligen aktiverat sår hos mina barn, då jag själv bär på sår, jag öppnade samtalet runt bordet med ”jag har läst en bok” sen dröjde det inte länge innan bröderna bråkade, den ena sprang in på rummet och surande medan den andra surande vid matbordet. Det var just ingen som hörde vad jag sa men jag iakttog och förstod.

Jag har lite att jobba med tänkte jag, men jag är så fruktansvärt stolt över den kärleken vi har gentemot varandra, det hade inte funnits en sådan friktion i min familj om det inte var så att det fanns mycket kärlek.

Att lära sig att acceptera att vi blir Sårade och att vi Sårar är viktig ingrediens i självläkning. Ibland är det svårare att Acceptera att vi sårat någon och ibland kan vi inte acceptera att bli sårad. Och vi kan inte heller hindra att dessa saker sker även om vi gör allt för att undvika det, utan dem sker av en anledning.

De 5 Såren och dess masker.

  • Avvisning                                        -Den tillbakadragne
  • Övergivenhet                               -Den beroende
  • Förödmjukelse                             -Masochisten
  • Svek                                                    -Den kontrollerande
  • Orättvisa                                         -Den rigide

 

Man kan ha flera aktiva sår och vissa sår är djupare och andra är mindre djupa, själv kände jag att jag rest genom alla sår på ett eller annat sätt men att vissa har följt mig genom livet som dåliga kamrater.

Under mina första 20 år var den tillbakadragne- och beroende maskerna trogna följeslagare, likväl den rigide har följt mig sedan unga år. Men även om man kan känna igen sig i alla sår så har dem olika djup och svårighetsgrader och det kommer nya under livets gång. Idag kämpar jag forfarande med orättvisans sår, svek och förödmjukelse. Dessa var inte alltid aktiva men väldigt aktiva i framför allt perioder av stress och utmattning. Det fick mig även att inse att vår dagsform och energinivå även spelar stor roll på två sätt:

1. Du aktiverar sår genom att driva dig själv till utmattning.

2. Såren du bär på gör dig utmattad och du räcker inte till.

Men oavsett hur såren yttrar sig så påverkar dem din energinivå, och kroppen behöver en viss energinivå för att kunna upprätthålla "homeostas", kroppens inre balans.

För att förstå Såren bör man läsa hela boken, för såren är komplexa och yttrar sig inte likadant på alla och man kan även ha en blandning av flera sår och det gäller att verkligen känna in både personlighet och använda sin observationsförmåga, lyssna, känn in, observera. Är du healer är det ett bra verktyg i ditt arbete.

Läser du boken för din egensjälvläknings skull så observera om du försöker läsa dig förbi vissa stycken snabbt för att dem blev jobbiga. Ja då fanns det nåt att läsa där.

 

Men lite snabbfakta ur boken!

För att få en fullständig bild så bör man läsa på ordentligt. Men se detta som en kortare förklaring.

Avvisning.

Sårets uppkomst: Någonstans mellan din tillblivelse och 1 års ålder.

Mask: Den tillbakadragnes mask.

Kropp: Ihopdragen, trång, tunn och spretig.

Ögon: Små, rädda eller ger intryck av att det sitter en mask runt dem.

Vokabulär: ”Hopplös”, ”ingenting”, ”icke existerande”, ”försvinna”.

 

Karaktär: Avskuren från den materiella världen, perfektionist, intellektuell, växlar mellan djup kärlek och starkt hat, Tror att man inte har rätt att finnas till. Ser sig själv som hopplös och värdelös. Söker ensamhet. Kan göra sig osynlig, hittar olika flyktvägar, får lätt utomkroppsliga upplevelser. Känner sig missförstådd. Har svårt att släppa fram till inre barn.

Största skräck: Panik.

Matvanor: Aptiten förstörs lätt av känslor och rädsla. Små portioner. För att fly används socker, alkohol eller droger. Anlag för anorexia.

Möjliga hälsoproblem: Hudproblem, diarré, arytmi, cancer, andningsproblem, allergier, kräkning, svimning, koma, hypoglykemi, diabetes, depression, självmordstendenser, psykos.

 

 

Övergivenhet

Sårets Uppkomst: Mellan 1 och 3 år ålder, i relation till den föräldern av motsatt kön. Brist på ömhet eller brist på den slags omvårdnad man hade önskat.

Mask: Den beroende

Kropp: Lång, smal, brist på muskelspänst, hängig, smala ben, böjd rygg, till synes allt för långa armar som hänger nära kroppen, slappa och hängiga kroppsdelar.

Ögon: Stora, ledsna med en ”sugande” blick.

Vokabulär: ”Frånvarande”, ”ensam”, ”jag står inte ut med….”Det äter upp mig!”

Karaktär: Offer, behöver knyta an. Behöver närhet, uppmärksamhet och stöd. Har svårt att göra saker eller bestämma själv. Ber ständigt om råd som de kanske inte följer. Barnslig röst. Svårt att acceptera när människor säger nej. Sorgsen. Nära till tårarna. Får andra att tycka synd om sig. Glad ena dagen men ledsen nästa. Hänger fysiskt på andra. Medial. Stjärna. Söker oberoende. Gillar sex.

Största skräck: Ensamhet.

Matvanor: God aptit. Bulimisk. Gillar lättuggad mat. Äter långsamt.

Möjliga hälsoproblem: Rygg, astma, bronkit, migrän, hypoglykemi, agorafobi, diabetes, binjurar, myopi, hysteri, depression, ovanliga åkommor och obotliga sjukdomar som skapar uppmärksamhet.

 

 

Förödmjukelse.

Sårets uppkomst: Mellan 1 och 3 års ålder, i relation till den förälder som tog ansvar för barnets fysiska utveckling, vanligtvis modern.

Mask: Masochisten

Kropp: Fet, rund, kortmidja. Rund knubbig nacke. Spänd nacke, hals, käke och mellangärde. Runt öppet ansikte, många runda och knubbiga kroppsdelar.

Ögon: Stora, runda, öppna och oskuldsfulla som hos ett barn.

Vokabulär: ”Värd”, ”inte värd”, ”liten”, ”fet”.

Karaktär: Skäms över sig själva och andra, fruktar att andra skall skämmas över dem, Gillar inte att skynda sig, Känner sina behov men tillfredsställer dem inte. Tar på sig för mycket, kontrollerar för att undvika skam. Tror att dem är orena, hjärtlösa, svin, lägre än andra. Behöver knyta an. Ser till att binda upp sig eftersom frihet innebär ”inga begränsningar”-om de inte har begränsningar så tror de att de skall gå för långt. Omhändertagande. Överkänsliga. Straffar sig själva när de tror att de straffar andra. Vill vara värdiga. Känner äckel. Sensuella, men skäms på sexuell nivå och tillfredsställer inte sina behov. Kompenserar och belönar sig själv med mat.

Största skräck: Frihet.

Matvanor: Gillar fet mat, till exempel choklad. Bulimiska, äter många små portioner. Skäms över att köpa eller äta godis. Äter stående för att övertyga sig själva om att de ej ätit en hel måltid (trots att de antagligen ätit mer än en hel måltid)

Möjliga hälsoproblem: Ryggproblem, skuldror, hals, halsfluss, strupkatarr, andningsproblem, ben, fötter, åderbrock, stukning, fraktur, lever, sköldkörtel, klåda, hypoglykemi, diabetes, hjärta

 

 

Svek.

Sårets uppkomst: Mellan 2 och 4 års ålder, i relation till den förälder som är av motsatt kön. Bruten tillit eller ouppfyllda förväntningar när det gäller kärlek eller sexuella relationer. Manipulation.

Mask: Den kontrollerande.

Kropp: Utstrålar styrka och kraft. Männen har axlar som är bredare än höfterna, Kvinnor har höfter som är bredare än axlarna, framträdande bröst, stor mage.

Ögon: Intensiv, förförisk blick, Snabba ögon som ser allt.

Vokabulär: ”Åtskild”, ”Jag kan”, ”jag gör själv”, ”Jag visste det”, ”Lita på mig”, ”jag litar inte på honom”, ”förstår du?”

Karaktär: Tror att de är ansvarfulla och starka. Vill vara speciella och betydelsefulla. Håller inte sina löften och åtaganden, eller tvingar sig själva att hålla dem. Ljuger lätt. Manipulativa. Charmerande. Har höga förväntningar. Lynniga. Övertygade om att de har rätt och försöker övertyga andra. Otåliga. Intoleranta. Fattar och reagerar snabbt. Presterar för att bli sedda. Komiker. Anförtror sig ogärna. Visar inte sin svaghet. Skeptiska. Rädda för brutna löften.

Största skräck: Att skiljas, separation, att bli avfärdade.

Matvanor: God aptit. Äter snabbt. Saltar och kryddar. Kan kontrollera sig själva när de har mycket att göra, men förlorar sen kontrollen.

Möjliga hälsoproblem: Sjukdomar kopplade till kontroll och förlust av kontroll, agorafobi, spasmofili, matsmältningsproblem, sjukdomar som slutar på ”it” (inflammatoriska sjukdomar) munsår.

 

 

Orättvisa.

Sårets uppkomst: Mellan 3 och 5 års ålder, i relation till föräldern av samma kön. Måste prestera och vara perfekt. Blockerar sin individualitet.

Mask: Den rigide.

Kropp: Rak, rigid och så perfekt som möjligt. Rund rumpa, smal midja (gärna markerad med åtsittande kläder eller skärp). Stela rörelser. Klar hy. Spända käkar. Stel, stolt nacke.

Ögon: Skinande, livfulla och klara.

Vokabulär: ”Inga problem”, ”Alltid”, ”aldrig”, ”jättegott”, ”jättebra”, ”väldigt speciell”, ”precis”, ”exakt”, ”säkert”, ”håller du med?”

Karaktär: Överdrivet optimistisk. Livlig. Dynamisk. Rättfärdigar sig själva. Har svårt för att be om hjälp. Kan skratta utan anledning för att dölja sin känslighet. Rösten är torr och skarp. Erkänner inte när de har problem. Tvivlar på sina val. Jämför sig med andra bättre/sämre. Har generellt svårt att ta emot. Tycker det är orättvist när de får mindre – eller mer- än andra. Har svårt för att njuta utan att känna skuld. Respekterar inte sina egna gränser och begär mycket av sig själva. Rigid självkontroll. Gillar prydlighet. Sällan sjuka- är stränga mot sina kroppar. Kort stubin. Kalla (har svårt att visa känslor). Gillar att se sexiga ut.

Största skräck: Kylighet.

Matvanor: Föredrar salt mat framför söt. Gillar allt knaprigt. Kontrollerar sin vikt. Rättfärdigar sig själva och skäms när de förlorar kontrollen.

Möjliga hälsoproblem: Utbrändhet. Oförmåga att få orgasm (kvinnor). För tidig utlösning (män) eller impotens. Sjukdomar som slutar på ”it” som tendonitis, bursit, artrit mm. Förstoppning, hemorrojder, kramp, dålig blodcirkulation, leverproblem, åderbrock, hudproblem, nervositet, sömnproblem, dålig syn.

 

Kort summerat!

Har du läst ända hit har du diagnostiserat större delen av din umgängeskrets, det är jättebra då förstår du dina kompisar och din familj, men glöm inte bort dig själv... 

Sår är olika djupa och ibland är dem inte ens aktiva förrän vi står i en situation som får oss reagera, och då visar sig masken. Vi har olika Triggers och erfarenheter. Vi har inte alla symptom i texten utan vi kan ha bara några få, till att ha nästan alla. Vissa är bara aktiva i perioder medans andra lever i sina sår och kommer inte ur den.

Efter att jag hade läst denna bok, hade jag bytt ut mycket ilska mot förståelse, ilska som jag burit på i många år. Det var många ”Varför” som blev ”därför” och jag fick ett nytt perspektiv på livets alla skeenden och orättvisor, som även gjorde att jag kunde se tillbaka med lite mer kärlek och mindre förakt.

För vissa människor är det inte viktigt att sova gott och leva med gott samvete. Men för mig är det och det gör även att ibland lurar jag mig själv ganska grundligt, och framför allt när man möter människor som inte har samma värderingar.

Men kort sagt, letar du efter förståelse och verktyg för ditt välmående och andras då är detta en jättebra och användbar bok. Håller du på med energimedicin och healing så är detta ett bra komplement för diagnostik.

Lycka till!

// med kärlek

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)